Berichten uit mijn atelier

24 juli 2023 - affiche en boek

Een lange tijd geen berichten hier, want de laatste maanden was ik druk met exposities, het maken van een affiche en daarnaast heb ik voornamelijk op mijn computer gewerkt aan het boek 'ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld. Weinig in mijn atelier geweest dus. Ik exposeerde in deze periode ook portretten en met tekst beschilderde doekjes in het Vrij Paleis. Ik liet er ook zien hoe het boek vorderde. Ook ontwierp ik een poster (A3- en A2 - formaat), die ik op mooi stevig papier heb laten drukken en die nu op verschillende punten in de stad te zien (groepsexpositie Zomer Salon in Café Eijlders) en te koop is (o.a. in de winkel van het Stedelijk Museum, van Stadsherstel Amsterdam en bij CBK Zuidoost).
Deze week werk ik in samenwerking met de uitgever aan de allerlaatste loodjes, op 3 augustus gaat het boek naar de drukker. Het staat nu al uitgebreid vermeld in de najaarsaanbieding en in de catalogus op de website van LM Publishers, daar kun je de eerste 29 pagina's van het boek ook inzien.
Vanaf half september kun je het bij de lokale boekhandel bestellen en op 23 september is de officiële boekpresentatie in CBK Zuidoost, van 15:00 tot 17:00 uur. Daar kun je het boek uiteraard kopen en (mocht je dat leuk vinden) door mij laten signeren. 


Het affiche met alle portretten.

Pagina najaarsaanbieding van LM Publishers.

16 - 18 maart 2023 - Inkt van ijzerroest en meer

16 maart 2023. Na het laatste portret nu ook bezig met de laatste doekjes, voor bij de tori van Mireille
Inkt maken met roestig ijzer, gevonden langs de Keizersgracht. Sommige stukken zouden zomaar zo oud kunnen zijn als de zeventiende eeuw, niet alles was goud wat er blonk. Ik vond ook stukken van doorgebroken sloten, een kapotte fietsketting en roestige sleutels. In een potje, azijn erbij en nu geduld hebben. En ‘Iron Man’ bewaar ik. 

Vandaag is het 18 maart. Het ijzerroest-in-azijnmengsel heeft een paar dagen gestaan, zonder deksel want dan oxideert het ijzer het best. Ik heb een eeuwenoud recept gebruikt. Daarvoor moest ik eikels koken, die vond ik gisteren onder een eik langs de weg. Het ijzerroestmengsel werd lichtbruin, het kookwater van de eikels donkerbruin. Doe de twee bij elkaar en je krijgt door een chemische reactie zwarte inkt, zoals die tot ver na de zeventiende eeuw nog werd gebruikt, voor officiële documenten bijvoorbeeld. Zwarte inkt, zo zwart als de ketens in het tropenmuseum waar de liedtekst in Mireilles tori over gaat en waaruit we samen de woorden ‘EEN LEVEN VOL VERLANGEN’ kozen. En zwart als de vele bladzijdes van onze koloniale geschiedenis.Als ondergrond koos ik een stevige, licht glanzende lichtgrijze katoen. De kleur van ongeroest ijzer. En de stevigheid staat voor kracht.

5 maart 2023 - RUDOLF ALWIN KEIZERWEERD

Het allerlaatste portret voor het Keti Koti project- Ala Sma Tori, van de man die ik als één van de eersten in de zomer van 2020 mocht interviewen op de Anton de Kom Markt in Amsterdam Zuidoost is af. Rudolf Alwin Keizerweerd, kortweg (oom, opa) Rudo. Met zijn kleinkinderen op schoot, een week voor zijn overlijden op 5 november 2022. 

Rust zacht. We houden de herinnering levend. ❤️ 

Hierboven kun je zien hoe ik te werk ga: eerst de pentekening, dan de gezichten, handen, armen, benen, met klassieke aquarelverf. De rest met Japanse aquarel, Kuretake Gansai Tambi, met felle tinten en, wanneer dikker opgebracht ook dekkend, voor het contrast.

12 december 2022 - BIJNA ALLE portretten klaar

Tien van de twaalf laatste portretten zijn klaar. Ook de laatste interviews vorderen!

18 oktober 2022 - nieuwe portretten - opzet met pen

Ben begonnen met een nieuwe serie portretten van mensen die ik heb geïnterviewd / zelf tekst hebben ingeleverd n.a.v. mijn vragen over hun beleving van Keti Koti. Dit zijn pentekeningen van Revé Terborg en van Mireille Buldeo Ral. Er komt dus nog kleur bij en dan ook diepte in. Over een tijdje krijgen ze ook hun eigen pagina op deze website - met portret, tekst, foto's, en een eigen doekje met hun uitspraak op de mamyo.

Reve Terborg - portret - opzet met pen.

Mireille Buldeo Ral - portret - opzet met pen.

1 september 2022 - artikel in de 'Atelier'

Wat ben ik blij met dit artikel in Atelier Magazine van september/oktober 2022, geschreven door Edith Rijnja naar aanleiding van een interview in mijn atelier in Den Ilp. Het thema van het nummer is ‘muziek’ dus dat was de insteek, maar er is ook ruim aandacht voor mijn nieuwste werk met betrekking tot Keti Koti (de laatste tweepagina's).

1 juni 2022 - Aftrap keti koti maand

Éen juni gefilmd, vandaag (de derde juni) gemonteerd: het eerste deel van de aftrap van de Keti Koti Maand, voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, georganiseerd door Stichting Eer en Herstel. Inzegening en plengoffer door Marian Markelo. Luister naar haar prachtige, krachtige woorden.

De Keti Koti maand vind jaarlijks plaats in de maand juni in de aanloop naar de Keti Koti dag op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernij verleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag. 

10 mei 2022 - werk voor expositie WG KUnst binnenste buiten is klaar! 

Van 21 juni t/m 21 september vindt op het Wilhelmina Gasthuisterrein de buitententoonstelling WG Kunst BinnensteBuiten: TOEKOMST plaats
, een groepsexpositie in vijftig kastjes langs de straten rondom galerie WG Kunst. Van de honderd inzendingen zijn er vijftig geselecteerd, waaronder het mijne. Alle kunstenaars konden onlangs een kistje ophalen om hun werk in te installeren. Volgende week kan ik het inleveren en wordt het in één van de vijftig kastjes op het Wilhelmina Gasthuisterrein geplaatst.
 Alle werken zullen tevens te koop zijn in de webshop van WG Kunst.
Ik wilde iets maken dat verwijst naar mijn project over Keti Koti en vond in verband met het thema 'toekomst' de tekst van het doekje van Gracia Linkers heel geschikt: FU SABI PÉ YU GO YU MUS SABI PÉ YU KMOPO. Dat betekent: om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. Met andere woorden: voor de toekomst is kennis van de geschiedenis noodzakelijk. En dat is natuurlijk ook waar dit project om draait.
Speciaal voor deze expositie borduurde ik de met van gras gemaakte inkt geverfde tekst rondom met groene borduurzijde - de inkt zou tijdens het drie maanden buiten staan weleens kunnen vervagen - en zette de doek vast met groen-grasachtig lint op een ondergrond van bijpassende 'Afrikaanse' batik stof, gemaakt door Vlisco in Helmond, waar al sinds 1846 (dus ruim voordat de slavernij werd afgeschaft) dit stoffen worden gefabriceerd. Het batik proces vindt zijn oorsprong in het toenmalige 'Nederlands Indië'.

29 april 2022 - Laatste dag art space Arti et amicitiae 

Het was de laatste dag van de tentoonstelling / website lancering in de Art Space van Arti et Amicitiae. Fijn bezoek en goede reacties gehad.  Vanmiddag zijn er ook filmopnames gemaakt door Gonny van Oudenallen, voor het programma Briljantjes op Salto Tv1. Ik zal op deze plek en op social media laten weten wanneer het te zien zal zijn!
Alle werken zijn inmiddels van de muur gehaald en ingepakt. Morgen gaat alles weer terug naar mijn atelier.
Ik kijk blij en tevreden terug op deze tentoonstelling.
De komende maand is het rustig en kan ik in alle rust de volgende
exposities voorbereiden.

De foto's hierboven zijn gemaakt door Noémi Beyer.

21 t/m 29 april 2022 - Tentoonstelling in de art space van Arti et amicitiae 

Vandaag ingericht: de tentoonstelling / website lancering in de Art Space van Arti et Amicitiae.
Nellie Bakboord  (rechts) kwam spontaan langs, stond erbij, keek ernaar en bleef erbij tot na de laatste loodjes! Zij maakte de foto links. 
Ma t/m vr  21 -29 april van 12 tot 17 uur.
Adres: Rokin 112, Amsterdam.
NB  Gesloten op Koningsdag 27 april.

16 april 2022 - MAMYO

De laatste hand gelegd aan de Mamyo bij het Keti Koti Project.
Tentoonstelling in Arti et Amicitiae van 21 tm 29 april, in de Art Space op de begane grond, tegenover de bar in het het café - restaurant gedeelte.
Ma t/m vr  21 -29 april van 12 tot 17 uur. Adres: Rokin 112, Amsterdam. NB  Gesloten op Koningsdag 27 april
Het is een kleine fijne expositie vanwege de lancering van deze website, www.ketikotiproject.com. Van half juni tot half juli volgt de eerste grote overzichtstentoonstelling in de Open Space, Heesterveld, van CBK  Zuidoost. Zie ook de pagina exposities, publicaties en recensies.
Wees welkom, ik zal op de dagen zelf via de social media aangeven wanneer ik er ben: Instagram / Facebookpagina.
Stuur me een berichtje als je me wilt ontmoeten, zie contact.

1 april 2022 - website lancering, RECENSIE EN VISITEKAARTJES

Deze website is nog maar net gelanceerd of er is al een uitgebreide recensie verschenen, een artikel, geschreven door Jurjen  van der Hoek, op zijn blog: KUNST-stukjes. Gran tangi - heel veel dank! 

De visitekaartjes, waar mijn zus Gertie Jaquet  het stempel  voor  maakte, zie het vorige  bericht, zijn gestempeld en gesneden. Volgende week ga ik  verder  met  de  voorbereiding van de  tentoonstelling  in de  Art Space van  Arti et Amicitiae21 -29 april Daarover later meer! 

15 maart 2022 - een stempel voor het KETI KOTI project

Eigenlijk is dit geen bericht uit  mijn atelier,  maar uit  dat van mijn zus Gertie Jaquet. Gertie Jaquet is illustrator  en stempelmaker. Ze illustreert kinderboeken en -tijdschriften in opdracht. Bovendien schrijft en illustreert ze haar eigen prentenboeken.  Ze is een groot liefhebber van stempels maken. Die stempels gebruikt ze onder andere voor haar eigen tekeningen. Je kunt haar vragen om een persoonlijk stempel, of een stempel  voor je bedrijf te maken, of meedoen aan één van haar  workshops stempels maken, een aanrader voor iedereen.  Op haar website kun je al haar werkzaamheden  zien. Of volg haar op instagram.

Dit  prachtige, krachtige stempel maakte ze in opdracht van mij,  ik ga er visitekaartjes mee maken voor de bezoekers van de tentoonstelling, van 21 tot en met 29 april in de Art Space van Arti et Amicitiae, ter gelegenheid van de lancering  van deze website.

Ik weet zeker dat het stempel daarna nog vaker van pas zal komen!

10 maart 2022 - aan het werk voor wg kunst

Bezig met een werk dat aansluit  bij het Keti Koti Project, speciaal voor WG KUNST:  BINNENsteBUITEN toekomst.
FU SABI PÉ YU GO YU MUS SABI PÉ YU KMOPO. Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt. Bij de tori van Gracia Linkers hoort deze odo. Ik schilderde de tekst met zelf, van gras, gemaakte inkt, op doekjes ongebleekte katoen.Op één van deze doekjes ben ik speciaal  voor  de  tentoonstelling op het EG - terrein aan het (door-)borduren. Heb de letters verduidelijkt, door er randen omheen te borduren, want het moet een hele tijd buiten hangen dus ik wil niet dat de inkt onleesbaar wordt door verbleken). Dat is de eerste stap. Ik ga er iets moois van maken, het verder uitwerken. Hoe? Dat is nog een verrassing, ook voor mij

11 februari 2022 - Stoffenpost

Vandaag ontving ik van Anne Miek Bibbe een postpakket met twee grote lappen witte katoen en heel veel prachtige Afrikaanse stoffen, voor het project. Ik ben er heel erg blij mee!  Gran tangi Anne Miek!

 

26 januari 2022 - De Salon verlengd

Wat fijn! De ledententoonstelling De Salon in Arti et Amicitiae, is vanaf vandaag (woensdag 26 januari) weer te bezoeken, tot en met 6 februari.
Dus voor wie deze portretten op grote print, nog niet heeft kunnen bekijken, als je in de buurt bent, ga daar naar binnen. Beneden kun je ook genieten in de prachtige sociëteit, met koffie / een drankje / een lekker lunch ...
De openingstijden van Arti zijn de komende tijd als volgt:
Sociëteit: maandag tot en met vrijdag van 12:00 - 22:00 uur. Telefonisch reserveren voor de sociëteit wordt aangeraden maar kan ook ter plaatse. Het telfoonnummer is 020 – 6232995.
Tentoonstellingszalen: dinsdag tot en met zondag van 12:00 - 18:00 uur.
Reserveren voor de tentoonstellingen is niet nodig. 
Let op: u dient overal nog steeds een geldig coronabewijs te tonen. De coronapas is geldig bij een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve test. De 1,5 meter is ook nog steeds van kracht. Dit betekent dat er minder zitplaatsen zijn in de sociëteit. Een zitplaats is verplicht. Bij het door de sociëteit lopen, bijvoorbeeld als men naar het toilet moet, is een mondkapje verplicht.

20 januari 2022: kabra neti  portretten opgezet in pen

Deze week ben ik begonnen met de laatste serie van 17 portretten, die van de Kabra Neti  op 30 juni 2021, waarvoor ik door Martha  Koenders was uitgenodigd, samen met Nellie Bakboord  en met Vanessa  Vroon, van het Amsterdam Museum. Ik vond het  een grote eer en bijzondere ervaring om hierbij aanwezig te mogen zijn. Ook vond ik het geweldig dat veel van de aanwezigen mij toestonden dat ik foto's van ze nam om portretten te maken.
Van de meeste portretten is de opzet met pen klaar. Nu nog kleur geven (zo belangrijk in de context van met het project, vind ik) met aquarel.

11 januari 2022: chef big nate / Nathan Meijer 

Een korte tijd geleden interviewde ik Nathan Meijer, aka Chef Big Nate, over zijn beleving van Keti Koti. Wat volgens ons beiden het meest uit zijn verhaal naar voren kwam, was de zoektocht naar zijn eigen geschiedenis, na zijn middelbare schooltijd. De kennismaking daarmee was van groot belang voor zijn gevoel van eigenwaarde. Ik legde Nathan uit dat ik voor alle mensen die hun verhalen met me delen katoenen doekjes beschilder met zelfgemaakte inkt van producten die op plantages werden verbouwd of van iets uit hun omgeving, of een favoriete kleur. Nate hoefde niet lang na te denken waar ik zijn inkt van moest maken: chocola! En omdat hij chefkok is vond ik het wel passend om als ondergrond voor zijn tekst een mooi oud katoenen tafelkleed met ingeweven patroon te verknippen. Cacao van de plantages, chocola en tafelkleed vanwege lekker koken en eten. Daarbij heeft het tafelkleed ook een eigen geschiedenis gehad.
Inmiddels hebben meer dan twintig mensen mij persoonlijke verhalen verteld of geschreven. Van half juni tot half juli komt er een overzichtsexpositie van alle portretten en verhalen en alles eromheen (video's, oude foto's, beschilderde doekjes ...) in de Open Space Heesterveld van CBK Zuidoost.

berichten uit 2022 en 2021

Op één juli 2020 begon ik met dit project. Aan deze website ben ik in februari 2022 begonnen.  Hierboven staan de nieuwste 'berichten uit mijn atelier'. De  berichten uit januari  2022 heb ik er ook  bij gezet. Oudere berichten kunt u terugvinden op  instagram @maartjejaquet #ketikotiproject #alasmatori, op facebook /KetiKotiProject en op mijn eigen website: www.maartjejaquet.nl