Portretten maken met kinderen: basisschool Oscar Carré groep 5A en 5B

Het was een groot plezier om bij Noémi Beyer (zij staat ook in het boek!) portretworkshops te verzorgen aan kinderen in de groepen 5A en 5B van basisschool Oscar Carré in Amsterdam. Portretten tekenen en schilderen met pen/fineliner en aquarel. 
Op de Nola Hatterman Kunstacademie in Paramaribo had ik kort ervoor ook een workshop portret met pen en aquarel gegeven, dat was op één avond en het was natuurlijk een heel andere doelgroep, dat waren kunststudenten van ±15 tot ±25 jaar. Hier had ik met jonge kinderen van 8, 9 jaar oud te maken. Deze keer was de workshop verdeeld over twee lessen van een uur.

In de eerste les oefenden we met kleine speelgoedjes. Eerst lijntekeningen maken, dan kijken wat de donkere stukken zijn en die schilderen met aquarel. De lichte delen wit laten, dus niet beschilderen. In de tweede les kregen alle kinderen een kleurenprint van een foto van iemand (anders) uit de klas, plus een leeg blad papier. Wederom eerst met de een/fineliner tekenen, daarna schilderen met aquarel. Het werden prachtige, heel verschillende portretten, precies wat ik hoopte! Voor elke groep heb ik een poster gemaakt van hun portretten. De titels van de posters zijn in het Sranantongo geschreven, omdat er kinderen van Surinaamse afkomst in deze klassen zaten. Een andere keer zou zo'n titel natuurlijk ook in het Papiamento kunnen worden geschreven!

Noémi en ik waren enthousiast en hebben hierna een portretten maken bedacht en gegeven op SBO Het Spectrum, voor Keti Koti Junior 2024, aangepast aan de doelgroep.