laatste nieuws

20 april: benefiet Gala Stichting Wiesje

Vandaag vindt het Benefiet Gala van Stichting Wiesje plaats, in de Arendshoeve in Aalsmeer.
Dit originele portret van Keanu Wolf, één van de vele portretten die ik tekende en schilderde voor mijn boek ALA SMA TORI Keti Koti Verbeeld, wordt geveild. Samen met een heleboel prachtige kunstwerken, beschikbaar gesteld door allerlei kunstenaars. En er is nog meer te doen! Hopelijk levert het gala veel geld op, want … alle opbrengsten gaan naar de dagopvang en woongelegenheid voor mensen met dementie in Suriname als ook naar een kenniscentrum waar mensen worden opgeleid en geïnformeerd.

2 maart t/m 5 april: Solo-expositie in Café Eijlders, Amsterdam

"Café Eijlders en kunstgalerie Atelier Open presenteren de tentoonstelling van Maartje Jaquet. Maartje exposeert een selectie van haar originele portretten uit het boek 'ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld', uitgegeven door LM Publishers. De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 2 maart 2024 om 17.30 uur in café Eijlders. Het werk van Maartje is tot en met 5 april te bewonderen. Welkom!"

Adres: Korte Leidsedwarsstraat 47, 1017 PW Amsterdam
Openingstijden: maandag t/m donderdag 16:30 - 01:00, vrijdag 12:00 - 02:00, zaterdag 13:30 - 02:00
Duur van de tentoonstelling: 2 maart t/m 5 april

16 t/m 31 januari: boekpresentaties en exposities IN SURINAME

29 januari: Permanente installatie in TEMBE ART STUDIO

Het zit erop, boekpresentaties zijn geweest, ik heb een workshop gegeven op de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo, alle tentoonstellingen zijn afgebroken, de koffers zijn weer gepakt. Alles gaat weer met mij mee terug naar Nederland, behalve ... de installatie op onderstaande foto. Deze blijft als nieuwe aanwinst permanent in Tembe Art Studio van Marcel Pinas. Met het boek erbij, zodat bezoekers kunnen zien en lezen waar dit werk over gaat.

24 januari: Boekpresentatie en mini-pop-up-expositie in artblok

De dag waarop ik terugkwam uit Moengo was er een presentatie voor cursisten van George Struikelblok’s Artblok in Paramaribo. En voor andere genodigden/geïnteresseerden, zoals Martha Koenders en Shilrley de Noten - Ligeon (laatste foto), die in het land zijn Zij komen ook in het boek voor. Ik had voor deze plek weereen speciale voorstelling in elkaar gezet, in dit geval over mijn drijfveer: de liefde voor mensen van allerlei afkomst (de eerste foto laat ik werk uit Marokko zien). En ook meer gericht op kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het ging goed, de kinderen luisterden vol aandacht en vonden het leuk. Een goede ervaring voor mij ook, omdat ik terug in Nederland verder wil gaan met het bedenken en geven van lessen aan en voor kinderen rondom het boek ‘ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld’

 

Het was een mooie boekpresentatie en opening van de tentoonstelling ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld in Tembe Art Studion van Marcel Pinas in Moengo, Suriname. Bovendien was dit het eerste evenement sinds 2018, een grote eer voor mij! We hadden vooral veelinteressante gesprekken over mijn installatie van alle verschillende katoenen doeken met teksten, handbeschilderd met inkt die ik maakte van producten die relevant zijn voor ieders verhaal.

23 januari: Boekpresentatie en opening expositie in tembe art studio

Ook ontmoette ik Robert weer, die 14 1/2 jaar geleden deelnam aan mijn fotografie workshops . Zo bijzonder om hem weer te zien (foto rechts, de jongen vooraan). Hij is nu een volwassen man en een muzikant!

2024

2010

20 januari: Boekpresentatie en kleine expositie in readytex art gallery

De presentatie van mijn project en boek ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld in Readytex Art Gallery was zeer geslaagd!!! De zaal  zat vol (op de eerste rij na 🫣😂). Er was een livestream, de opname blijft op YouTube te zien. Het boek is te koop in de galerie en in de winkel.
Galerie: Steenbakkerijstraat 30, Paramaribo, Suriname
Winkel: Maagdenstraat 44 Paramaribo, Suriname (om de hoek)
Open: tot zaterdag 27 januari, maandag-vrijdag 8:00-16:30, zaterdag 8:30-13:30
Toegang: gratis

Foto's: Rogier van der Ploeg

Foto's: Nico Eigenhuis

18 t/m 29 januari: overzichtstentoonstelling  in de nola hatterman art academy 

De eerste expositie is ingericht! Nola Hatterman Art Academy. Gratis te bezichtigen, 18 t/m 29 januari, maandag t/m vrijdag, van 9 tot 12 en van 16 tot 19 uur. Adres: Abraham Crijnssenweg 6, Fort Zeelandia Complex, Paramaribo, Suriname. Entree: gratis

t/m 8 januari: expositie originele portretten in boekhandel Athenaeum zuidoost

Ben je al in Athenaeum Boekhandel Zuidoost geweest? In die - heel fijne - boekhandel heb ik tot en met 8 januari 2024 een expositie ingericht, bovenop de boekenkasten, met tien originele portretten uit mijn boek ALA SMA TORI Keti Koti VerbeeldHet boek zelf is daar natuurlijk ook te koop! Net als in alle andere boekhandels in het hele land, in de winkel van CBK Zuidoost , de Stadsboekwinkel Amsterdam bij het Stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat en bijvoorbeeld in de Stedelijk Museumshop !

4 december 2023: boekpresentatie met henna goudzand in boekhandel Athenaeum zuidoost

Voor wie de eerste boekpresentatie gemist heeft én voor wie te maken heeft met kinderen, kleinkinderen, (kunst)educatie:
op maandag 4 december vanaf 18:00 tot 19:30 uur gaven Henna Goudzand en ik een presentatie van onze nieuwste boeken in de vorm van een duo-interview in Boekhandel Athenaeum Zuidoost. Dit interview staat nu ook online.

Boven: Mijn portret van Henna Goudzand in het boek ALA SMA TORI.

Daarin ook haar verhaal, doekje met haar odo en haar fotopagina.

Rechts: onze nieuwste boeken.

november 2023: ALA SMA TORI opgenomen in bibliotheek Surinaams museum

ALA SMA TORI Keti Koti Verbeeld is opgenomen in de collectie van het Surinaams Museum.

"Het is een prachtig boek dat ik met plezier heb doorgenomen. De portretten zijn erg sprekend. Sommige van de geportretteerden ken ik persoonlijk en zijn in hun beeltenis stuk voor stuk goed getroffen. Het boek wordt opgenomen in onze bibliotheek en komt daarmee voor het algemene publiek beschikbaar.", aldus Laddy van Putten, directeur van het museum.

Stichting Surinaams Museum
Abraham Crijnssenweg 1
Paramaribo, Suriname

Rechts: Laddy van Putten neemt het boek in ontvangst uit handen van Myra Winter, curator en kunsthistorica. Myra was onlangs in Suriname voor onderzoek naar leven en werk van Erwin de Vries, vanwege diens biografie die in 2025 zal verschijnen. Samen met biografe Hanneke Oosterhof bezocht ze o.a. het depot van het museum om aldaar de werken van Erwin de Vries te bekijken.
Foto © Myra Winter

een geslaagde presentatie op 23 september 2023 in cbk zuidoost

Afgelopen zaterdag 23 september vond in CBK Zuidoost de boekpresentatie plaats. Marian Markelo, wintipriesteres, hield voorafgaand een plengoffer. Gran tangi! Ook dank aan Delano Mac Andrew voor het interview, aan Noémi Beyer voor de voordracht, LM Publishers voor het uitgeven van het boek, alle gasten die ter plekke en zij die in the spirit aanwezig waren. En alle aanwezige interviewees die poseerden, de mamyo vasthoudend! De blouse met mamyo/lapjesstof is van Bobo-couture, mijn favoriete winkeltje in de Shopperhal bij het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. Marianne, vrouw van Annet Zondervan, bedankt voor deze en andere prachtige foto’s! En natuurlijk, nogmaals, dank voor de gastvrijheid, altijd trouwens, team CBK Zuidoost! Het boek is te bestelle via https://lmpublishers.nl/product/ala-sma-tori/ en bij de plaatselijke boekhandel.

23 septembeR 2023: boekpresentatie in CBK ZUIDOOST

Bij deze bent u van harte uitgenodigd voor de boekpresentatie op zaterdag 23 september van 15:00 tot 17:00 uur. Inloop vanaf 14:30. In CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam. De toegang is gratis, graag een plekje reserveren via eventbrite, zodat we een idee hebben hoeveel mensen er komen i.v.m. de drankjes en hapjes. Het programma kan nog enigszins wijzigen, maar op de eventbrite pagina kunt u het alvast inzien. Welkom!

27 juli 2023: HET BOEK IS BIJ DE DRUKKER - VERSCHIJNT IN SEPTEMBER

Drukproeven gecontroleerd, aangepast, weer gecheckt ... het boek ALA SMA TORI Keti Koti Verbeeld ligt bij de drukker. Het verschijnt in september, bij uitgeverij LM Publishers. De boekpresentatie vindt plaats op zaterdagmiddag 23 september bij CBK Zuidoost. Heel fijn, want het is dé plek, waar alles begon en waar het boek voor een groot deel ook omheen draait. De uitnodiging voor en de exacte tijden van de presentatie komen binnenkort.
Het boek staat in de folder met najaarsaanbiedingen,
https://lmpublishers.nl/najaarsaanbieding-2023/
en in de online catalogus van de uitgever:
https://lmpublishers.nl/product/ala-sma-tori/ .
Je vindt daar ook een inkijkexemplaar met de eerste 29 van de in totaal 168 pagina's.
https://issuu.com/kitpublishers/docs/inkijkexempaar_ala_sma_tori/

18 juli 2023

Mooi artikel in het Surinaamse dagblad De Ware Tijd: interview met aankondiging van mijn boek 'ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld'.

Het boek wordt uitgegeven door LM Publishers en verschijnt op 23 september 2023.

Het artikel staat ook op DWT online, met de afbeelding van het omnslag groot en in kleur. Daar is de tekst ook goed te lezen.

30 juni 2023: TV - Opnames met NTR - de Sociëteit op 30 juni 2023, de dag voor Keti Koti

"Morgen is het 1 juli. De nationale viering van de afschaffing van de slavernij: Keti Koti⛓️. Een bijzonder moment om bij stil te staan. Het is dan precies 160 jaar geleden dat de slavernij schriftelijk werd beëindigd en de excuses van Rutte, nu een halfjaar geleden. Welke stappen zijn er gezet? Of moeten er nog gezet worden?
Een vergeten groep is de inheemse bevolking in Suriname en het Caribisch gebied. Op deze bijzondere dag is het tijd deze vergeten groep te belichten. Wij spraken Diane Vlet over haar strijd 🥋om de inheemse bevolking op de kaart te zetten. Terwijl Maartje Jaquet haar portretteerde."


De uitzending is hier te zien.

Het portret van Diane Vlet.

27 mei 2023: INTERVIEW IN HET PAROOL

Kunstenaar Maartje Jaquet tekent Keti Koti -portretten,

Een groot interview over het project en het boek-in-de-maak,  door Marcel Wiegman, rijk geïllustreerd met illustraties van portretten. Klik op de link voor de hele tekst en alle afbeeldingen. In: Het Parool, weekendbijlage PS van de Week, 27 mei 2023

9-14 mei 2023: PREVIEW- EN CROWDFUNDINGSEXPOSITIE BOEK 'KETI KOTI PROJECT ALA SMA TORI'

Van dinsdag 9 mei t/m zondag 14 mei is Stichting Sanjay's Voorjaar Salon @ Vrij Paleis te bezoeken aan de Paleisstraat 107 in Amsterdam. Met expositie en creatieve markt, iedere dag één of meer demonstraties, twee filmavonden en elke dag een bite. Ik ben er van woensdag 10 mei t/m zondag 14 mei om mijn boek 
KETI KOTI PROJECT - ALA SMA TORI te promoten met een bijzondere expositie en crowdfunding. Mensen kunnen het boek vooruit bestellen, ik verkoop origineel werk, prints van de portretten en de speciaal ontworpen affiches met alle 79 portretten erop op A3- en A2- formaat.

AFFICHE

Ik heb een affiche ontworpen, Met alle negenenzeventig portretten erop. De originele portretten zijn gemaakt over een periode van drie jaar, met pen en aquarel op 29,7x42cm papier. Het affiche laat ik afdrukken op A2- en A3-formaat, daar ben ik nog niet uit. De opbrengst ga ik gebruiken voor een deel van de drukkosten van het boek Keti Koti Project - Ala Sma Tori dat ik in eigen beheer ga uitgeven. De bedoeling is dat dat op 1 juni 2023, het begin van de Keti Koti maand, uitkomt! Van 8 t/m 14 mei 2023 doe ik mee aan een expositie / activiteitenweek in het Vrij Paleis, Paleisstraat 107 in Amsterdam, georganiseerd door en voor Stichting Sanjay Ganpat Brouwer. Ik ga daar exposeren met het Keti Koti Project - Ala Sma Tori en daarbij ook werk verkopen - o.a. dit affiche - voor crowdfunding van het boek én ter ondersteuning van Stichting Sanjay Ganpat Brouwer.

SURINAMEKALENDER 2023

De Suriname Kalender 2023 is te koop! Er staat een mooi verhaal van Nellie Bakboord en ik voel me vereerd dat mijn portretten van Keti Koti Project - Ala Sma Tori erbij staan! Bij de maand juni, de herdenkingsmaand die voorafgaat aan Keti Koti. In het jaar 2023 zal het project geëxposeerd worden in Suriname, bij Tembe Art Studio van Marcel Pinas, Moengo, Marowijne. Dat wordt de maand augustus, dus als je dan in Suriname bent kun je daar komen kijken.

De Suriname Kalender is te koop een kost € 15,95 (excl. verzendkosten). Er staan prachtige foto's in en interessante achtergrondverhalen. Bestel de kalender op www.surinamekalender.nl/bestellen of ga naar een van de verkooppunten in Suriname en Nederland (zie de website surinamekalender.nl).

O.a. ook met bijdragen van Renee Koldewijn, Bart Krieger, Maartje Punt en Joke van Vlijmen.

 

WEEKEND VAN HET PORTRET

Mijn portret 'Wendel (aka Ingi)' is geselecteerd voor het 'Weekend van het Portret 2022', georganiseerd door De Nederlandse Portretprijs.

Het portret van Wendel is in mijn project speciaal, want hij is van Inheems - Surinaamse afkomst. Dat is ook te zien aan hoe hij zich heeft aangekleed voor 1 juli, de dag van Keti Koti. Hij is trots op zijn afkomst. Ook inheemse mensen hebben enorm te lijden gehad onder het Nederlandse koloniale bewind maar hebben hun cultuur en hun waardigheid kunnen behouden.

Datum: vrijdag 21 oktober t/m zondag 23 oktober a.s.
Locatie: Bagagehal van Loods 6, KNSM-laan in Amsterdam
Entree: € 2,=

EN VERDER:

 

De eerste grote overzichtstentoonstelling en de groepsexpositie bij WG Kunst zijn allebei afgelopen. Het was een succes, er zijn veel mensen komen kijken, er werd enthousiast gereageerd en er zijn vier portretten verkocht. In geval van een volgende overzichtstentoonstelling kan ik ze teruglenen, heel fijn.

 

* * * * *

Ook is er een prachtig artikel van zes pagina's verschenen in het tijdschrift Atelier, waar veel te lezen en te bekijken valt over mijn tekeningen, hoe ik te werk ga, alsook over het Keti Koti Project. 

 

* * * * * 

 

De komende maanden wil ik het project afronden:

portretten maken van mensen die hun verhaal hebben gedeeld, maar die ik niet op een van de Keti Koti- gelegenheden in 2020 / 2021 heb ontmoet. Tevens ben ik van plan het aantal interviews uit te breiden. Het lijkt me mooi om uiteindelijk een publicatie van het project te maken en  mooie expositieruimte(s) vinden rondom Keti Koti volgend jaar in 2023, 150 jaar na de afschaffing van het Staatstoezicht. 

 

* * * * *

 

NB inmiddels is het boek klaar, de titel is 'ALA SMA TORI - Keti Koti Verbeeld'. Het verschijnt op 23 september bij LM Publishers. De boekpresentatie vindt plaats op 23 september, van 15:00 tot 17:00. Meer informatie over de boekpresentatie komt binnenkort en vind je bovenaan deze pagina. 

 

* * * * *