een workshop portret in pen en aquarel

Deze workshop heb ik gegeven op de Nola Hatterman Art Academy in Paramariibo, Suriname. Hun leeftijd was 13-25 jaar en ze waren al ver gevorderd op deze kunstacademie. Het was één workshop van twee en een half uur, we hadden maar kort de tijd dus ik heb de les heel compact gehouden. Je kunt je erdoor laten inspireren. Ik ben beschikbaar om in overleg ook een of meer workshops te komen geven, via de pagina CONTACT.

Een fotoverslag van de les 'portret in pen en aquarel'. Ik had maar twee en een half uur maar dankzij het talent, de interesse en de inzet van de studenten, en ook wel door de lesopbouw waar ik lang over had nagedacht, vind ik de resultaten boven verwachting.
De les bestond uit verschilende delen:
1. zien en voelen hoe lijnen lopen in een blad of dopje.
2. direct met pen tekenen op een groot blad papier.
3. uitleg over aquarelverf, hoe gebruik je de verf met het water, het belang van lichte delen wit laten (ook bij een donkere huid), daarom beginnen met de donkerste delen. de studenten kregen alleen twee tinten bruin om mee te werken.
4. kleine portretten van elkaar maken, eerst pen dan aquarel. weer met dezelfde twee bruintinten
5. de groep in twee delen gesplitst met voor elke groep een een student die model wil zitten
6. met de geleerde technieken op een heel vel papier een portret maken. de studenten mochten een aanzet maken met potlood en van daaruit verder
7. nabespreken, alle werken bij elkaar leggen, samen opruimen! De bordjes met verf niet schoonmaken, want de opgedroogde verf kun je gewoon weer gebruiken!
Het was voor mij een geweldige ervaring, dank Nola Hatterman Art Academy en studenten, Sunil Puljhun, Purcy Tjin en allen die hierbij betrokken zijn. Ik hoop dat de studenten geïnspireerd zijn om ermee door te gaan. En ja, het lijkt me zeker leuk om nog eens terug te komen, wie weet ...