Purcy TJin - vrijheid is vrij van angst

Purcy op de veranda van de Nola Hatterman Art Academy, waar hij werkt.

Keti Koti is voor mij een leuk feestje dat beter wordt door de op muziek wervelende kotomisi (is enkelvouds- en meervoudsvorm in het Sranantongo). Een lust voor het oog, de mensen die je na lang weer ontmoet, en het eten, een lust voor de tong.

Ik herdenk de afschaffing van de slavernij niet. Vind feestjes wel leuk. Heb mij in mijn jeugd, voor ik op mijn 17e van Suriname naar Nederland verhuisde wel een keer of twee laten meeslepen door de euforie die heerste door de viering van Keti Koti. En het was altijd wel fijn om een vrije dag te hebben

In Nederland heb ik mij ook wel heel opportunistisch op feestelijke manifestaties vertoond. Ik dacht niet:  "Hieperdepiep hoera, dit is de dag dat mijn voorouders hun schijnvrijheid kregen."  Vrijheid is voor mij vrij van angst.

Ik woon nu weer 25 jaar in Suriname en ik ga soms naar de Palmentuin in Paramaribo om mensen in feesttooi te zien dansen op de drums van mijn Marronbroeders en om peprewatra, een pittige vissoep te eten (hier vind je een goed recept, MJ). Dit jaar (2021, MJ) moet ik thuis blijven vanwege Corona. Heb ik helemaal geen moeite mee.

Iemand die nadacht zei ooit: vrijheid kan niet geschonken worden, alleen benomen.

 

* * * * * * * * 

 

Purcy Tjin
Beeldend kunstenaar, kunstdocent en acteur
Geboren in Paramaribo (1954) en woont daar tegenwoordig ook weer.

Doekjes van katoen, bij de tori van Purcy. De inkt mengde ik op zijn verzoek in deze lichtblauwe kleur.