annet zondervan - bewustzijn binnen mijn witte vriendenkring

Portret van Annet Zondervan
CBK Zuidoost, 1 juli 2021

Doekjes van katoen, bij de tori van Annet.
De inkt maakte ik van rode wijn, waarom, dat zie je op het portret.

In Suriname is 1 juli een nationale feestdag, in Nederland niet. Ik zou het prima vinden wanneer het in Nederland een vrije dag werd. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de betekenis van de slavernijgeschiedenis voor de samenleving van nu.

Als directeur van CBK Zuidoost, aan het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost zet ik me, in nauwe samenwerking met mijn  collega's, in voor kunst die, vanuit een interculturele, inclusieve invalshoek, reflecteert op huidige ontwikkelingen in de maatschappij en in de wereld. De Afro-Caraïbische identiteit is onze voedingsbodem, maar daarbij zijn kunstuitingen uit andere culturen absoluut ook welkom.

We doen veel aan kunsteducatie. Ook faciliteren we, in samenwerking met het Stedelijk Museum, een Artist Residency voor kunstenaars uit binnen-en buitenland. Bovendien hebben we een kunstuitleenprogramma en organiseren we veel (gratis toegankelijke) tentoonstellingen en evenementen op verschillende locaties, waardoor de kunst van met ons verbonden kunstenaars ook echt bereikbaar is voor iedereen.

Ik werk nu zo'n dertig jaar in Amsterdam Zuidoost en het is ook sinds die tijd dat ik me betrokken voel bij Keti Koti. Ik trek zelf op 1 juli geen speciale kleding aan of zo, maar kijk naar programma’s of ga naar events die stil staan bij Keti Koti. Ook lees ik er veel over. In mijn eigen familie werd er niet over deze geschiedenis gesproken. De laatste jaren merk ik wel, dat er een groeiend bewustzijn is binnen mijn witte vriendenkring.


* * * * * * * *

 

Annet Zondervan
Directeur CBK Zuidoost, studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.  Geboren in Nederland (Leiden, 1965). Woont  daar nu nog.