henna goudzand Nahar- A NO BARIMAN D'E BROKO PRANANSI

Henna Goudzand Nahar. 

Keti Koti is voor mij een zeer belangrijk moment in de geschiedenis en een dag waarop ik altijd een feestelijk gevoel heb. Anderen zullen dat zullen hebben op hun verjaardag. Ik vier het al mijn hele leven. Ook voor mijn ouders was het een belangrijke, feestelijke dag. 

Op die dag ga ik altijd naar het Oosterpark, als het lukt naar de herdenking, loop daarna rond, spreek bekenden, doe me tegoed aan al het lekkers dat je er kunt kopen. Ik kleed me dan casual, zoals anders, een lange broek, shirt.

In mijn familie wordt er zeker ook gesproken over het slavernijverleden en onze voorouders. Vroeger meer, toen mijn grootmoeder (vaders moeder), haar broer en zus nog leefden. Voor hen en dus ook voor de generaties na hen was en is dit een belangrijke gebeurtenis. Via mijn grootmoeder weet ik dat twee voorouders (weet niet precies in welke generatie), een kind en haar oom, in Afrika bij een rivier zijn geroofd. Mijn grootmoeder somde graag de namen op die de mensen na de afschaffing van de slavernij kregen op de plantage waar ook haar moeders familie gevangen heeft gezeten. 

Ik houd van deze deze odo, die stamt uit de tijd van de slavernij: A no bariman d'e broko pranansi, wat betekent: Het zijn niet de schreeuwers die de plantage plunderen. Het verwijst naar de nachtelijke, stille overvallen, door de marrons, op plantages.

Keti Koti is in Suriname een nationale feestdag. Dat geeft het feest een andere lading. Iedereen is erbij betrokken. Nu is het iets wat maar een deel van die samenleving aangaat.

Om deze dag, of een dag van het koloniale verleden, hier in Nederland te vieren lijkt me niet misplaatst. De koloniale periode omvat vele eeuwen en betreft heel veel meer gebieden dan velen in Nederland kunnen bevroeden. Het lijkt me goed daar de komende decennia bij stil te staan.

 

* * * * * * * * 

 

Henna Goudzand Nahar
Auteur
Geboren in Suriname (1953). Woont in Nederland (Amsterdam).

 

Doekjes van katoen, bij de tori van Henna. De inkt maakte ik van indigopoeder, vermengd  met alcohol