BART KRIEGER - tot bam! black art matters

Portret van Bart Krieger, 1 juli 2022 in het Oosterpark, voor het Slavernijmonument van Erwin de Vries.
Keti Koti werd bij ons thuis nooit herdacht of gevierd. Wij vierden de bestaande Nederlands-Christelijke tradities zoals Kerst, Pasen, Pinksteren, etc. Ik vermoed dat mijn Surinaams-Creoolse vader zo rimpelloos mogelijk wilde assimileren in Nederland, het land waar hij in 1969 naartoe emigreerde. Hij trouwde een wit-Nederlandse vrouw met rood haar en kreeg een tweeling (mijn zus en ik). Hij kon overigens de meest levendige verhalen vertellen over de schrijnende nasleep van de Slavernij in Suriname na de afschaffing daarvan.
Het erkennen en gedenken van de Slavernij vond geen luisterend oor bij de Nederlandse bevolking van de jaren '70 en '80. Het is nu nog steeds moeilijk om een plek te vinden voor al het verdriet, pijn, verontwaardiging en woede die de honderden jaren transatlantische slavernij veroorzaakt heeft.
Ik ben me er trouwens van bewust dat ik, net als het overgrote deel van de Afro-Surinaamse bevolking, bloed door mijn aderen heb stromen van de machtelozen en van de machthebbers van deze zwarte bladzijden uit de Surinaams-Nederlandse geschiedenis.
Anno 2021 sta ik er heel anders in dan toen als kind bij mijn ouders woonde. Keti Koti hoort bij mijn Afro-Surinaamse komaf en spiritualiteit die ik vier met generatiegenoten met en zonder Afro-Surinaamse roots. Dit draag ik ook steeds meer beroepsmatig uit in mijn activiteiten als schrijver/curator en in mijn (in 2020 opgerichte) Kunst Toko BAM! in de Amsterdamse Jordaan. Hier verkoop ik werk van Surinaamse beeldende kunstenaars en antieke curiositeiten zoals: marron houtsnijwerk, Djarusu Sturu's, anti-slavernij aardewerk van Wedgwood, zwarte piet kaartspellen, slavenkralen en antieke ansichtkaarten met stadsgezichten van Paramaribo.
In feite is mijn Kunst Toko BAM! een Surinaamse mini-art-gallery, rariteitenkabinet en slavernij museumpje in één. Dat mis ik namelijk in het culturele aanbod van Amsterdam. Elk object in de Kunst Toko nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan en toe te werken naar een gezamenlijke horizon.

Bart in zijn Kunst Toko BAM!
BAM! staat voor de Surinaamse uitdrukking: 'Tot BAM! Dit is meestal het antwoord op de vraag hoe lang het feestje gaat duren bij deze of gene. Deze uitdrukking is meegebracht door de Duits Hernhütters en betekent 'Bis Am Morgen' (tot aan de ochtendstond). Verder staat BAM! voor mijn activisme en motto namelijk: Black Art Matters!
* * * * * * * *
Bart Krieger
Kunsthistoricus, gastcurator, eigenaar kunstwinkel, auteur. Geboren in Nederland (Amsterdam, 1970), woont daar nog altijd.

Doekjes van katoen, bij de tori van Bart. De inkt maakte ik van houtskool.